فرهنگ و هنر 28 مهر 1401 - 2 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 1 دقیقه
کپی شد!
0

تلسکوپ ملی تصویر دو جرم آسمانی را ثبت کرد

تلسکوپ ملی تصویر دو جرم آسمانی را ثبت کرد
مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران گفت : تصاویری که به تازگی با تلسکوپ ملی ثبت شده است با تصاویر هابل از روی زمین برابری می‌کند.

به گزارش آفتاب شمال به نقل از خبرگزاری صدا و سیما  ،دکتر حبیب خسروشاهی در نشست خبری که به مناسبت ثبت اولین نور تلسکوپ ۳.۴ متری رصدخانه ملی ایران در محل پژوهشگاه دانش‌های بنیادی برگزار شد، با بیان اینکه علم نجوم همواره برای مردم و منجمان هیجان انگیز بوده است، افزود : اولین تصاویر این تلسکوپ ملی در هفته اول مهرماه دریافت شد.

وی با اشاره به این موفقیت افزود: اولین نورگیری و تصاویر نجومی از آرپ ۲۸۲ در فاصله ۳۲۰ میلیون سال نوری از زمین دریافت شد. همچنین دومین تصویر دریافت شده از تلسکوپ ملی کهکشان INO ۳۴۰_,NGC ۲۳ بود.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران با بیان اینکه در ساخت تلسکوپ ملی ، ۷۰ هزار قطعه الکترونیکی در سیستم کنترل و ۱۰۰ هزار قطعه مکانیکی به کار برده شده است، افزود: فعالیت اصلی برای توسعه و ساخت رصدخانه ملی و تلسکوپ از سال ۱۴۰۰ آغاز شد، ولی در سال گذشته به دلیل شیوع کرونا و تأمین برخی اقلام، تأخیری در اجرای فرآیند صورت گرفت.

خسروشاهی با بیان اینکه از سال ۱۴۰۰ تا اوایل تابستان سال جاری لایه نشانی آینه تلسکوپ اجرایی شد، افزود : لایه نشانی آلومینیوم خالص به ضخامت ۸۰ نانومتر به روش کند و پاش انجام شد.

مجری طرح رصدخانه ملی با اشاره به چشم انداز این تلسکوپ گفت: قرار است در فاز ۳ این طرح بعد از نورگیری، تلسکوپ را در موقعیتی قرار دهیم و سرمایه گذاری کنیم که امکان جدیدی در شبکه تلسکوپ‌های کلاس ۴ متری در دنیا ایجاد کند.

وی با بیان اینکه رصدخانه یکی از آرزو‌های منجمان و مردم بوده است گفت : پروژه رصدخانه ملی بعد از چشمه نور ایران، دومین پروژه ملی بزرگ کشور است؛ طرح چشمه نور در مراحل اولیه است، ولی رصدخانه ملی امروز به مرحله نورگیری رسیده است.

خسروشاهی افزود: پروژه رصدخانه ملی از سال ۱۳۸۰ آغاز شد و تا سال ۱۳۸۶ موضوع مکان یابی آن استارت خورد؛ بعد از مکان یابی، پروژه مکان پایی را گذراندیم که در نهایت قله گرگش را انتخاب کردیم؛ ارتفاع ۳۵۰۰ متری این قله بهترین دید نجومی قابل مقایسه با بهترین سایت‌های رصدی دنیا محسوب می‌شود.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران با تاکید بر اینکه بیشترین فعالیت این پروژه طی ۴ سال اخیر بوده است گفت: طراحی مفهومی این پروژه در سال ۱۳۹۱ به پایان رسید و مورد داوری قرار گرفت.

وی با بیان اینکه طراحی تفصیلی این پروژه در سال ۹۶ به پایان رسید افزود : از این سال به بعد کار ساخت و روند اجرایی به سرعت پیش رفت تا اینکه به تازگی اولین تصاویر توسط تلسکوپ این رصدخانه دریافت شد.

خسروشاهی با تاکید بر اینکه تلسکوپ این رصدخانه به نحوی طراحی شده که دربرگیرنده بیشترین نیاز منجمان است، گفت: کلاس این تلسکوپ ۴ متری از نوع کلاس متوسط است که برای تحقیقات استفاده می شود .

وی درباره قطر این آینه تلسکوپ این رصدخانه گفت: هر چه قطر آینه بیشتر باشد، قیف نوری بزرگتری را در اختیار منجمان قرار می‌دهد و این یکی از ویژگی‌های آینه این تلسکوپ به شمار می‌رود.

خسروشاهی افزود : این بخش مجهز به ۲ محور چرخشی و یک محور عمودی است که موجب تسهیل فرآیند چرخش آینه خواهد شد.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران با بیان اینکه صیقل کمتر از یک نانو متر اینه این تلسکوپ، به محققان این امکان را داده است که اجرام آسمانی را در ناحیه طیفی نزدیک به فرابنفش که به سمت آبی بهینه شده است را رصد کنند.

وی افزود : تعداد تلسکوپ‌هایی که در دنیا این ویژگی را دارند زیاد نیست از این رو این محققان ناچار بودند صافی آینه اصلی تلسکوپ ملی را ارتقا دهند.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران گفت : این تلسکوپ با استفاده از ۳ محور، اجرام آسمانی را نشانه گیری می‌کند؛ بنابراین توان رهگیری این اجرام را به صورت واضح دارد.

خسروشاهی با تاکید بر اینکه شیشه‌هایی که باید به آینه تبدیل شود و کار انعکاس نور را انجام دهد، شیشه ۶.۴ متری از شیشه سرامیک است، افزود : این شیشه از ضریب انبساطی بسیار پایین و حدود ۱۰۰ متر بار ساخته شده است و نسبت به تغییرات دمایی، حساسیت پایینی دارد. این شیشه با صافی کمتر از ۲ نانو متر صیقل داده شده و این اقدام بزرگی است.

وی گفت : شیشه آینه ثانویه این تلسکوپ نیز از همین ویژگی صافی و صیقلی آینه اصلی برخوردار است.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران با بیان اینکه این تلسکوپ ۹۰ تنی است که ۷۵ تن آن روی یاتاقان هیدرولیکی قرار می‌گیرد،افزود : این یاتاقان هیدرولیکی کار بی وزن کردن تلسکوپ را بر عهده دارد تا بدون اصطکاک، رهگیری اجرام آسمانی انجام شود.

وی با بیان اینکه تمام نرم افزار‌های مورد نیاز و کاربردی در این رصدخانه توسط محققان خودمان طراحی شده است، گفت : اندازه گیری جبهه موج در آداپتور ابزارگان انجام و سیستم رهگیری خودکار محقق می‌شود.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران با بیان اینکه تلسکوپ در دی ماه سال ۱۳۹۹ در کارخانه‌ای مراحل تست آن اجرایی شد، افزود : کار اصلی این فاز انجام تعامل محورها، نصب کامل سازه‌ها، کابل کشی و راه اندازی موتور‌ها بود که انجام شد و بعد از تست در کارخانه، در ابتدای سال ۱۴۰۰، این تلسکوپ برای نصب به بالای قله منتقل شد.

خسروشاهی با بیان اینکه قسمت اپتیک فعال این تلکسوپ به کمک ۶۰ عملگر محوری، ۳۲ نگهدارنده جانبی و ۶ تعیین کننده محوری و جانبی، شکل آئینه اصلی را در وضعیت مطلوب حفظ می‌کند؛ گفت : ایمنی آئینه اصلی توسط ده‌ها ضربه گیر در مقابل زلزله حفظ می‌شود.

وی افزود: تلسکوپ باید به آسمان دسترسی داشته باشد، ولی در ساعاتی در روز باید پوشیده باشد از این رو محفظه مدرنی برای تلسکوپ ساخته شده است که این محفظه ، دارای ۴ طبقه است که دو طبقه آن به تجهیزات مکانیکی و کنترلی اختصاص یافته، یک طبقه «سرد» است که مانع از ورود حرارت در طبقات پایین به طبقه رصد می‌شود.

خسروشاهی گفت: ارتفاع این تلسکوپ ۱۱ و قطر آن برابر ۷ متر است. تلسکوپ این رصدخانه مجموعا از ۱۰۰ هزار قطعه مکانیکی و کنترلی تشکیل شده است.

وی با بیان اینکه برای انجام فرآیند لایه نشانی، محفظه خلایی را طراحی کردیم که خلا زیادی دارد، گفت: این خلا باید به میزان۱۰ به منفی ۶ میلی بار باشد که خلا زیادی محسوب می‌شود؛ این اقدام قرار است به واسطه یک شرکت خصوصی اجرایی شود.

مدیر پروژه رصدخانه ملی ایران با بیان اینکه چند هفته پیش اولین تصاویر از تلسکوپ را ثبت کردیم، گفت: با توجه به برخی شرایط کمی دیرتر آن را اعلام کردیم.

خسروشاهی با اشاره به کاربرد این رصدخانه گفت: با تلسکوپ چنین رصدخانه‌ای نمی‌توانیم اجرام کوچک را رصد کنیم بلکه اجرام پرجرم و متوسط به واسطه این تلسکوپ قابل رصد است.

 

نویسنده
خبرنگار آفتاب شمال
مطالب مرتبط
  • نظراتی که حاوی فحش و افترا به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
  • حتما با کیبورد فارسی اقدام به ارسال دیدگاه کنید فینگلیش به هیچ هنوان پذیرفته نمیشوند
  • موارد درگیری با کاربران در پاسخ به نظرات دیگر کاربران پذیرفته نمی‌شود.
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *